loader image

Soluții tehnice pentru robotul Edison

Cauți ajutor pentru o situație apărută la robotul Edison? Ai ajuns în locul potrivit! Dacă utilizezi pentru prima dată acest robot, o idee bună este sa descarci Ghidul începătorului în limba engleză, care conține instrucțiuni pas cu pas pentru pregătirea robotului pentru prima funcționare sau programarea acestuia.

Situațiile în care robotul nu funcționează conform așteptărilor pot fi rezolvate urmărind pașii de mai jos

Pasul 1

Verifică și schimbă bateriile

Bateriile slabe sau epuizate pot face ca robotul Edison să funcționeze eronat. De aceea, primul pas este întotdeauna schimbarea sau încărcarea bateriilor.

Consulta materialul in engleza despre utilizarea bateriilor potrivite și asigură-te că acestea sunt inserate corect.

Pasul 2

Dă volumul la maxim

Pentru a programa robotul Edison, e nevoie ca volumul device-ului pe care îl folosești să fie la maxim (100%). Verifică dacă volumul PC-ului, laptop-ului sau tabletei este la maxim.
Multe sisteme de operare au opțiuni de siguranță pentru a reduce volumul atunci când este folosită ieșirea audio pentru căști. De aceea, este important să te asiguri de două ori că volumul este la maxim după ce ai conectat cablul EdComm.
Volumul este la maxim și încă sunt probleme? Să mergem la pasul al treilea.

Pasul 3

Dezactivarea efectelor sonore

Acest pas trebuie încercat dacă:

 • Programezi sau actualizezi robotul utilizând sistemul de operare Windows și
 • Programul sau actualizarea nu sunt transferate cu succes în robot.

Sistemul de operare Windows folosește frecvent efecte sonore, care pot face ca programele sau actualizările să nu poată fi transferate în robot. Dezactivarea acestor efecte rezolva această cauză a erorilor. Tutorialul alăturat, de 2 minute și jumătate (în limba engleză), iți arată cum să dezactivezi efectele sonore în sistemul de operare Windows.

Dacă nu există opțiunea “Disable Sound Enhancements” în sistemul tău de operare, sau dacă ai dezactivat efectele, dar încă nu poți transfera programe în robot, probabil sunt instalate efecte sonore ale altor producători. Alegeți din lista de mai jos ghidul potrivit în funcție de sistemul audio instalat și de marca device-ului.

Dolby Home Theater – Acer și Lenovo

DTS Audio – HP

Dell Audio – Dell

Sistemele audio Dell pot necesita mai mulți pași pentru a fi dezactivate. Urmează, pe rând, pașii din aceste tutoriale.

Dacă efectele sonore Dell sunt încă active după parcurgerea pașilor din video-ul de mai sus, încearcă să le dezinstalezi urmând pașii din video-ul de mai jos.

Ai dezactivat efectele sonore și încă sunt probleme? Să trecem la pasul următor!

Pasul 4

Verifică dacă programul este transferat în Edison

In timpul transferului, robotul Edison va emite sunete asemănătoare cu cele ale unui modem dial-up de generație veche. Acesta este sunetul auzit în timpul transferului de date. O dată transferul încheiat, robotul va emite unul din următoarele seturi de sunete:

 • Setul de sunete “succes”, care indica transferul programului, sau
 • Setul de sunete “eroare”, care indică faptul că transferul nu s-a realizat corect.

Alăturat, poți asculta cele două seturi de sunete. Ascultă-le, iar apoi încearcă să transferi un program de test în robotul Edison.

Dacă la transferul programului de test auzi setul de sunete “eroare” sau dacă îl auzi pe cel de “succes”, dar programul nu este executat corect, te rugăm să treci la pasul următor.

Pasul 5

Caută în sfaturile specifice platformei pe care programezi

Alege de mai jos linkul către informațiile in engleza legate de platforma pe care o utilizezi

 • Întrebări frecvente despre platforma de programare EdBlocks
 • Întrebări frecvente despre platforma de programare EdWare
 • Întrebări frecvente despre platforma de programare EdScratch
 • Întrebări frecvente despre platforma de programare EdPy
 • Întrebări frecvente despre utilizarea codurilor de bare speciale

Dacă situația e alta, alege din categoriile de mai jos varianta care se potrivește cel mai bine:

Hardware

Robotul nu merge drept

Poți calibra motoarele lui Edison urmând instrucțiunile în engleză din pagina de calibrare a robotului.

Robotul nu detectează corect obstacolele

Poți calibra motoarele lui Edison urmând instrucțiunile în engleză din pagina de calibrare a robotului.

Robotul nu scanează codurile de bare

Poți calibra senzorul de obstacole a lui Edison. Făcându-l mai sensibil, robotul va detecta obstacole mai îndepărtate. Scăzând sensibilitatea, robotul va detecta doar obstacole foarte apropiate. Urmează instrucțiunile în engleză de la pagina 15 a materialului Coduri de bare Edison.

Robotul nu detectează corect o linie

Senzorul de linie al robotului se bazează pe detectarea diferențelor dintre lumina reflectatăa de suprafața deschisă sau închisă la culoare deasupra căreia se găsește. O suprafața lucioasă sau laminată lucios va afecta funcționarea senzorului, generând erori. Asigura-te ca toate codurile de bare, incluzând EdMat, sunt imprimate pe suprafețe mate, iar laminarea este de asemenea mată.
Linia trebuie sa fie închisă la culoare, asa cum este negrul, și lată de aproximativ 1,5 cm. Fondul pe care este desenata linia trebuie sa fie alb sau de o culoare foarte deschisă (foarte reflexivă).
Când rulați un program de detecție a liniilor, asigurați-vă ca porniți robotul de pe fondul de culoare albă.

Am rupt sau am pierdut o piesă Edison

Poți achiziționa un pachet de piese de schimb. Asigură-te mai întâi ca pachetul conține și piesa de care ai nevoie.

Edison nu execută nimic când apăs butonul de start

Asigura-te mai intai ca programul este transferat corect in robot si auzi sunetul “succes. Daca robotul emite setul de sunete “succes” dupa transferul programului, dar nu se intampla nimic cand apesi butonul de start, verifica programul pe care il transferi. E posibil  ca o componenta “wait until” sau o variabila lipsa sa fie cauza.

Pot fi de ajutor rasspunsurile in engleza la intrebarile frecvente despre platformele de programare EdBlocks, EdScratch sau EdPy.

Ambele leduri sunt aprinse, dar robotul nu funcționează

Dacă robotul nu răspunde și ambele leduri sunt aprinse, Edison poate fi blocat într-o actualizare de firmware. Înlocuiește bateriile! Dacă încercai să actualizezi firmware-ul, trebuie sa încerci din nou. Accesează informațiile în engleză firmware update checker și urmează instrucțiunile. Dacă robotul e blocat, vor fi necesare mai multe încercări pentru a-i actualiza soft-ul.

Se aude un zgomot atunci când robotul se deplasează

Este posibil ca angrenajul robotul sa fie ușor uzat, iar acest lucru să cauzeze ceva zgomot, care însă nu afectează performanța lui Edison. Nu e cazul să te îngrijorezi!

Pot reseta robotul la setările din fabrică?

Nu este posibil să resetezi robotul la setările din fabrică, dar este posibil să îl reprogramezi cu soft-ul pe care l-a avut în memorie când l-ai despachetat, acesta fiind programul de evitare a obstacolelor.
Astfel, pentru a reveni la programul conținut în momentul despachetării, trebuie pur și simplu să transferi în robot acest program.

Am primit robotul fără cablul EdComm

Cablul EdComm este trimis în compartimentul pentru baterii al robotului. Te rugăm mai întâi să verifici acest compartiment. Dacă nu găsești cablul acolo, te rugăm să contactezi producătorul sau distribuitorul autorizat din Romania.
Dacă ai pierdut cablul, poți achiziționa un pachet de piese de schimb, pachet care conține și un cablu EdComm.

Edison emite setul de sunete “eroare” la programare

Utilizez sistemul de operare Windows

Sistemul de operare Windows utilizează frecvent efecte sonore, care pot face ca programul sau actualizarea să nu se transfere corect în robot. Asigură-te că efectele sonore sunt dezactivate.
Multe device-uri conțin sisteme de siguranță care reduc volumul atunci când detectează o conexiune la ieșirea audio, unde sunt folosite de obicei căști. Asigură-te că volumul este la maxim (100%) și după ce conectezi cablul EdComm.
Unele device-uri, în special în Europa, plafonează nivelul volumul atunci când detectează că este folosita ieșirea audio. Asta înseamnă că volumul e limitat la 75% din maxim. Pentru a corecta acest lucru cautați în setări și dezactivați această blocare, pentru a face ca device-ul sa emită sunetele la puterea maximă.
Atunci când mai multi utilizatori din aceeași locație (de exemplu o sală de curs) descarcă programe în același timp, viteza internetului poate fi mai scăzută. Astfel se poate ca transferul programelor în robot să se realizeze mai greu sau chiar să eșueze. În aceste situații trebuie să încercați din nou. Apăsați butonul stop (pătrat), apoi butonul înregistrare (rotund) o dată și reinițiați transferul.
Pentru cele mai bune rezultate, folosește browser-ul Chrome pentru platformele de programare.

Utilizez un Mac

Unele Mac-uri redau sunetele la volum maxim cu unele erori. Încearcă să cobori nivelul volumului de la 100% la 50-90%.
Atunci când mai mulți utilizatori din aceeași locație (de exemplu o sală de curs) descarcă programe în același timp, viteza internetului poate fi mai scăzută. Astfel se poate ca transferul programelor în robot să se realizeze mai greu sau chiar să eșueze. În aceste situații trebuie sa încercați din nou. Apăsați butonul stop (pătrat), apoi butonul înregistrare (rotund) o dată și reinițiați transferul.
Pentru cele mai bune rezultate, folosește browser-ul Chrome pentru platformele de programare.

Utilizez Linux

Atunci când mai multi utilizatori din aceeași locație (de exemplu o sală de curs) descarcă programe în același timp, viteza internetului poate fi mai scăzută. Astfel se poate ca transferul programelor în robot să se realizeze mai greu sau chiar să eșueze. În aceste situații trebuie să încercați din nou. Apăsați butonul stop (pătrat), apoi butonul înregistrare (rotund) o dată și reinițiați transferul.
Pentru cele mai bune rezultate, folosește browser-ul Chrome pentru platformele de programare.

Utilizez un iPad

Multe device-uri conțin sisteme de siguranță care reduc volumul atunci când detectează o conexiune la ieșirea audio, unde sunt folosite de obicei căști. Asigură-te că volumul este la maxim (100%) și după ce conectezi cablul EdComm.
Unele device-uri, în special în Europa, plafonează nivelul volumul atunci când detectează că este folosită ieșirea audio. Asta înseamnă că volumul e limitat la 75% din maxim. Pentru a corecta acest lucru căutați în setări și dezactivați această blocare, pentru a face ca device-ul să emită sunetele la puterea maximă.
Atunci când mai multi utilizatori din aceeași locație (de exemplu o sală de curs) descarcă programe în același timp, viteza internetului poate fi mai scăzută. Astfel se poate ca transferul programelor în robot să se realizeze mai greu sau chiar să eșueze. În aceste situații trebuie să încercați din nou. Apăsați butonul stop (pătrat), apoi butonul înregistrare (rotund) o dată și reinițiați transferul.
Dacă folosești iPad-ul într-o rețea cu Firewall, de exemplu într-o sală de cursuri, asigură-te că pagina platformei de programare pe care o folosești este adăugată la paginile de încredere.
Contactează administratorul de rețea pentru informații și ajutor în această situație.

Utilizez o tabletă Android

Multe device-uri conțin sisteme de siguranță care reduc volumul atunci când detectează o conexiune la ieșirea audio, unde sunt folosite de obicei căști. Asigură-te că volumul este la maxim (100%) și după ce conectezi cablul EdComm.
Unele device-uri, în special în Europa, plafonează nivelul volumul atunci când detectează că este folosită ieșirea audio. Asta înseamnă că volumul e limitat la 75% din maxim. Pentru a corecta acest lucru căutați în setări și dezactivați această blocare, pentru a face ca device-ul să emită sunetele la puterea maximă.
Atunci când mai multi utilizatori din aceeași locație (de exemplu o sală de curs) descarcă programe în același timp, viteza internetului poate fi mai scăzută. Astfel se poate ca transferul programelor în robot să se realizeze mai greu sau chiar să eșueze. În aceste situații trebuie să încercați din nou. Apăsați butonul stop (pătrat), apoi butonul înregistrare (rotund) o dată și reinițiați transferul.
Dacă folosești iPad-ul într-o rețea cu Firewall, de exemplu într-o sală de cursuri, asigură-te că pagina platformei de programare pe care o folosești este adăugată la paginile de încredere.
Contactează administratorul de rețea pentru informații și ajutor în această situație.

Utilizez un telefon mobil

Platformele de programare Edison nu sunt create pentru a fi folosite de pe telefoanele mobile, de aceea pe aceste device-uri pot apărea numeroase erori, care împiedică transferul corect al programelor pe robot.
Te rugam să folosești un computer sau o tabletă!

Coduri de bare

Robotul nu scanează codurile de bare

Pentru a scana coduri de bare cu robotul Edison, urmează acești 4 pasi:

 1. Așează robotul cu fața spre codul de bare, în partea dreaptă a acestuia. Pornește Edison de la o mică distanță față de codul de bare, nu direct de pe acesta.
 2. Apasă butonul de înregistrare (rotund) de trei ori.
 3. Robotul va înainta și va scana codul de bare.
 4. Apasă butonul de start (triunghi) ca sa pornești programul.

Robotul are nevoie ca glisorul detașabil să fie atașat de robot în momentul scanării codurilor de bare. Glisorul ridică robotul de pe hârtie și permite senzorului de linii să funcționeze corect. Puteți identifica glisorul și locul unde trebuie să fie atașat urmărind materialul în engleza Ghidul începătorului.

Asigură-te ca acest cod de bare nu este imprimat pe o suprafață lucioasă sau laminată lucios, întrucât aceste lucruri provoacă probleme. Suprafețele lucioase afectează funcționarea senzorului robotului. Asigură-te ca folosești suprafețe și laminari mate, inclusiv pentru EdMat.

Dacă acest cod de bare este imprimat pe hârtie foarte subțire, senzorul robotului poate sesiza suprafețe închise la culoare aflate sub hârtie, ceea ce interferează cu codul de bare. In acest caz, plasează hârtia subțire pe o suprafață albă.

Nu modifica mărimea codurilor de bare înainte de a le imprima. Micșorarea sau mărirea acestora poate afecta efectul scanării.

Lumina puternică, directă, cum ar fi cea a soarelui, poate afecta capacitatea de scanare a codurilor de bare. Asigură-te că robotul și codul de bare nu sunt în lumină puternică directă și că nu sunt umbre puternice pe suprafața cu coduri de bare.

Robotul Edison e posibil să aibă nevoie și de o actualizare de soft pentru a îmbunătăți scanarea. Asigură-te că ai ultimul soft de pe pagina în engleză firmware update checker.

Pot crea propriile mele coduri de bare?

Acest lucru nu este posibil. Codurile de bare accesează programe pre-încărcate din memoria robotului atunci când este apăsat butonul start (triunghi). Programele pre-instalate sunt într-o locație de memorie a robotului care nu se schimbă, nici măcar atunci când se actualizează firmware-ul, deci nu e posibil sa fie adăugate alte astfel de programe.

Pasul 6

Contactează echipa noastră de suport tehnic

Dacă niciunul din pașii de mai sus nu a rezolvat situația, contactează echipa de suport a producătorului sau a distribuitorului oficial din România.

Pentru a fi sigur ca primești răspunsul în cel mai scurt timp, te rugam sa incluzi următoarele detalii:

 • Cât mai multe informații despre situația semnalată
 • Numărul de serie al robotului Edison (îl găsești pe un autocolant din compartimentul pentru baterii.

Vei fi contactat de departamentul nostru de suport tehnic în scurt timp.

Acord – Regulamentul General de Protecție a Datelor

14 + 1 =

Utilizăm modulele cookie pentru a vă oferi cea mai bună experiență online.

Privacy Settings saved!
Setari de confidențialitate

Când vizitați un site Web, acesta poate stoca sau prelua informații din browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlați-vă serviciile Cookie personale aici.

Aceste module cookie sunt necesare pentru funcționarea site-ului web și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.

Pentru a asigura funcționarea acestui site web, folosim următoarele cookie-uri tehnice necesare.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Folosim WooCommerce ca sistem de cumpărături. Pentru procesarea cardului și comenzii vor fi stocate 2 cookie-uri. Aceste module cookie sunt strict necesare și nu pot fi dezactivate.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Decline all Services
Accept all Services